Treceți la conținutul principal

Modelarea unui formator

Am participat de curand la un curs Train the Trainer/ Formator. Mi-am dorit foarte mult sa particip la acest curs, fiind condus de o persoana draga mie, un trainer deosebit, pe care il apreciez pentru creativitate si experienta, dar mai ales pentru abordarea inedita si metodele aparte pe care le utilizeaza.


Inca de la inceput, surpriza: noi, toti cursantii, suntem vazuti ca fiind deja formatori, iar cursul se doreste a fi un prilej de Modelare pentru Formatori. Zis si facut: fiecare dintre participanti avand experienta sau macar o idee despre ce presupune activitatea unui formator, am avut de pregatit cate un mini-training, intr-un interval de timp prestabilit, pornind de la o tematica data, din materialul complex a ceea ce presupune formarea unei persoane ca trainer/ formator.

Ce a urmat, a fost o incantare. Trainingul nostru s-a transformat intr-o suita de traininguri, incorporate in trainingul cadru, urmate de sesiuni de feedback din partea tuturor participantilor. Trainerul, folosindu-se de aceasta abordare, a creat oportunitatea pentru:
- a valorifica principiul ca oamenii invata mai repede invatandu-i pe altii
- a puncta elementele esentiale din tematica cursului, sustinuta pe rand, de catre participanti
- ca participantii sa vada si sa simta diverse stiluri de a oferi training
- a crea training in training
- a exersa acordarea si primirea de feedback de catre participanti
- a oferi participantilor diferite puncte de vedere asupra activitatii de training
- a experimenta o mare varietate de activitati practice
- auto-reflectie pentru participanti in scopul dezvoltarii personale si calibrarii stilului propriu

Au fost momente placute, dar si momente speciale si dificile. Fiecare a trecut prin emotiile livrarii unui training, dar si prin ipostaza celui care primeste feedback de la auditoriul sau.

Cu aceasta ocazie mi-am dat seama inca o data cat de diferiti suntem, cat de diferit este succesul pentru fiecare dintre noi, dar mai ales cat de frumosi sunt oamenii! Fiecare are stilul propriu, are puncte forte dar si elemente de imbunatatit.

Este atat de minunat sa citesti pe chipul oamenilor din jurul tau emotia copilareasca a inceputului, concentrarea subiectului, presiunea timpului, dificultati, bucuria solutionarii, entuziasmul de a-i imbogati pe cei din jur din ce au ei insisi, tremurul vocii, acceptarea feedback-ului, zambete si multumiri!

Va doresc in activitatea pe care o desfasurati zi de zi sa va luati un ragaz in care sa acordati atentie emotiilor oamenilor din jurul vostru! Observati-le! Intelegeti-le! Este atat de frumos sa vezi dincolo de ceea ce spune cel din fata ta! Sper sa va imbogatiti din aceasta experienta si sa va ganditi ca poate si altii fac acelasi lucru. De ce sa nu imbogatim lumea din jurul nostru, imbracand-o in culoarea emotiilor!

Pe curand,
Irina

Postări populare de pe acest blog

Incepe cu dreptul 2024, prin Leadership Personal

Leadership-ul personal vine dintr-un singur loc: DIN TINE! Cum stii acest lucru? Ei bine, pur si simplu stii! Mai mult decat atat - simti! Pentru ca leadership-ul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insati si de a fi liderul propriei tale vieti. sursa foto: pexels Cu alte cuvinte, este ca atunci cand conduci o masina: tu esti soferul, la volan, la pedale, esti in control, ai ales destinatia si drumul, stii pe unde vrei sa mergi si ai tot ce iti trebuie pentru a ajunge la destinatie. Unde iti doresti sa ajungi anul acesta? Care este destinatia ta? Cu alte cuvinte, unde iti doresti sa fii la sfarsitul anului care tocmai a inceput? Care sunt dorintele si obiectivele tale pentru anul acesta? Tu simti ca esti leaderul propriei tale vieti? Sau ai uneori impresia ca parca altcineva este "la volan"? Daca uneori stii sau simti ca este altcineva la volan in locul tau, fara voia ta, este momentul sa constientizezi acest lucru si sa te gandesti daca vrei sa mergi pe drumul l...

Cum aduci dorintele in realitate

Iata cei 3 pasi pentru a transforma dorintele in realitate: 1. Atribuie un deadline pentru #dorinta ta. O dorinta cu un deadline devine #obiectiv 2. Stabileste pasii necesari pentru atingerea obiectivului tau. Un obiectiv desfasurat pe pasi devine un #plan 3. Incepe #actiuni concrete pentru planul tau! Odata ce are actiuni concrete, planul tau aduce incet-incet, dorinta in #realitate Nu uita! Totul este posibil! Inspiratie si consecventa iti doresc! Cu drag, Irina

Metoda Sandwich

Rolul feedback-ului este foarte important in ghidarea si indrumarea oamenilor din echipa. Ca tehnica, Metoda Sandwich este cea care asigura un cadru prietenos de a comunica un mesaj negativ, respectiv elemente de imbunatatit, si de a arata interlocutorului ca esti acolo pentru el, gata sa il sprijini, in primul rand cu o abordare pozitiva si constructiva. Aceasta se refera la a imbraca mesajul negativ sau cu mesajul referitor la un potential de imbunatatire intr-un cadru pozitiv, alternand informatiile pozitive si de apreciere, cu acest feedback negativ. Practic, mesajul negativ va fi prezentat dupa o introducere pozitiva, cu prezentarea unor aspecte bune, demne de laudat, de exemplu ce a mers bine, ce este ok, ce este pe traiectoria corecta, eventual cuvinte de lauda la adresa interlocutorului. De asemenea, dupa prezentarea feedback-ului de imbunatatire, vei prezenta din nou cateva aspecte pozitive, eventual o propunere de plan de actiune, vei arata beneficiile si avantajele corectari...