Treceți la conținutul principal

Cate palarii ii sunt necesare managerului?


Managerul nostru contemporan... un rol deosebit in existenta si in dinamica oricarei organizatii... Pe cat de important este, pe atat de solicitanta devine activitatea sa.

Intr-un mediu organizational dinamic, cu obiective ambitioase si cu numeroase constrangeri (de timp, de resuse, de buget etc), precum si cu dorinta de a satisface optim cerintele din partea clientilor externi si interni, managerul este pus in diverse ipostaze, in numeroase situatii cu interlocutori dintre cei mai variati, cu interese si asteptari pe care este necesar sa le armonizeze intr-un orizont de timp favorabil.

Cateva din intrebarile cele mai des intalnite in mediul organizational corporatist cu privire la pozitiile sare de managemen sunt:

Organizatia are nevoie de managerul expert in domeniul de activitate?
Sau de managerul care desfasoara managementul la nivel de stiinta?
Sau de managerul care duce activitatea manageriala la nivel de arta?

Daca intram usor in profunzimi, apar ipostaze in functie de sfere pe care este dezirabil sa le atinga managerul, mai atent sau doar tangential, fie in functie de arii de focus, in functie de context, perioada din an, obiectivele organizatiei, dinamica echipei pe care este necesar sa o coordoneze si altele dupa caz:

Managerul expert?
Managerul trainer?
Managerul mentor?
Managerul coach?
Managerul co-echipier?
Managerul prieten?
Managerul confident?
Managerul sfatuitor?
...si lista poate continua...

Pare destul de complicat...

Insa pe toate acestea le putem privi ca pe niste palarii pe care fiecare manager le poate avea in bagajul propriu si pe care si le poate accesa in functie de situatie sau context.

Primul pas il consta in constientizarea nivelului la care se afla managerul, dimensiunea preponderenta, iar in functie de situatia sa specifica si de obiectivele organizatiei, isi poate defini un plan de actiune pentru deprinderea cunostintelor si a abilitatilor pentru nivelele unde isi popune sa avanseze.

Pentru eficientizarea acestor pasi, managerul are optiunea unui coach, care sa ii fie apoape in pacursul sau catre dezvoltare si perfomanta si sa ii faciliteze avansarea pe acest drum.

Tu stii ce palarii ai? Cum jonglezi cu ele? Cat de des le valorifici pe cele din buzunar?

Ganduri bune si pe curand,
Irina

Postări populare de pe acest blog

Incepe cu dreptul 2024, prin Leadership Personal

Leadership-ul personal vine dintr-un singur loc: DIN TINE! Cum stii acest lucru? Ei bine, pur si simplu stii! Mai mult decat atat - simti! Pentru ca leadership-ul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insati si de a fi liderul propriei tale vieti. sursa foto: pexels Cu alte cuvinte, este ca atunci cand conduci o masina: tu esti soferul, la volan, la pedale, esti in control, ai ales destinatia si drumul, stii pe unde vrei sa mergi si ai tot ce iti trebuie pentru a ajunge la destinatie. Unde iti doresti sa ajungi anul acesta? Care este destinatia ta? Cu alte cuvinte, unde iti doresti sa fii la sfarsitul anului care tocmai a inceput? Care sunt dorintele si obiectivele tale pentru anul acesta? Tu simti ca esti leaderul propriei tale vieti? Sau ai uneori impresia ca parca altcineva este "la volan"? Daca uneori stii sau simti ca este altcineva la volan in locul tau, fara voia ta, este momentul sa constientizezi acest lucru si sa te gandesti daca vrei sa mergi pe drumul l

Cum aduci dorintele in realitate

Iata cei 3 pasi pentru a transforma dorintele in realitate: 1. Atribuie un deadline pentru #dorinta ta. O dorinta cu un deadline devine #obiectiv 2. Stabileste pasii necesari pentru atingerea obiectivului tau. Un obiectiv desfasurat pe pasi devine un #plan 3. Incepe #actiuni concrete pentru planul tau! Odata ce are actiuni concrete, planul tau aduce incet-incet, dorinta in #realitate Nu uita! Totul este posibil! Inspiratie si consecventa iti doresc! Cu drag, Irina

Me, myself and I

Mi-a fost lansata povocarea de a face o scurta prezentare despre mine, in scris. E bine-venita o astfel de initiativa din cand in cand, mai ales cand anumite variabile din ecosistemul nostru se schimba. Iata rezultatul meu: I believe that inside each of us there is a huge potential to succeed and we have the necessary resources to achieve our goals towards success. Sometimes, our intenal resources are not used to their full potential, either because we are not fully aware of them, or because we look in the wrong direction. I support individuals in evolving towards their full potential and reaching their goals, by mentoring and coaching, CV/ resume review, personal branding and career development. I support all-sized oganizations in implementing and maintaining management systems, through advisory services, business consultancy, business continuity, risk management, crisis management, coaching, training. One of my passions is to support young managers and management professionals to def