Treceți la conținutul principal

Despre Coaching

Prezint cateva idei referitoare la coaching, sperand ca inclin balanta in zona in care conceptul este cunoscut si inteles, versus varianta indezirabila in care un concept mai putin familiar este adus in discutie in mod neprofesional si nepotrivit, cum dealtfel se practica referitor la acest subiect.

Candva credeam ca motivatia vine din interior si este suficient doar atat...

Am avut o discutie la un moment dat cu o fosta colega, cu vreo 20 de ani mai in varsta de cat mine, care imi spunea ca este extrem de important rolul unor oameni din jurul nostru pentru motivarea personala. Imi spunea ca exista oameni in jurul nostru care ne motiveaza si ne ajuta sa ne atingem obiectivele, prin simplul fapt ca noi interactionam cu ei. Povestea ei era ca isi dorea sa slabeasca, insa era necesar sa aiba si pe altcineva cu un obiectiv similar langa ea, fie sa faca parte dintr-un cerc de oameni cu preocupari similare, ca sa poata reusi. Nu se potrivea cu povestea mea si cu felul meu de a fi, eram la o varsta destul de frageda si am respins ideea. Eu obisnuiam sa ma auto-motivez si sa imi stabilesc obiective ambitioase pentru mine, in special in domeniul profesional.

Dupa cativa ani, am auzit despre conceptul de coaching intamplator. A fost ceva inexplicabil care m-a atras din prima clipa. Mi s-a parut interesant si am inceput sa studiez diverse materiale despre ce presupune activitatea de coaching. Am gasit opinii diverse, abordari si viziuni dintre cele mai diferite, inclusiv oameni care respingeau conceptul in sine. Eram in acelasi timp usor intrigata, pentru ca nu reuseam sa inteleg despre ce este vorba cu adevarat, care sunt argumentele pro si contra si care este motivul pentru care opiniile extreme sunt atat de diferite.



Mi-am spus in sinea mea ca vreau un coach. Cred ca e mult spus "mi-am spus", pentru ca a fost ceva, undeva in interiorul meu, care imi soptea din cand in cand ca imi dorrsc un coach, ca vreau sa vad despre ce este vorba, sa experimentez si sa folosesc aceasta oportunitate pentru dezvoltarea mea personala. In timpul acesta, nu stiu cum se facea, ca imi ieseau in cale diverse materiale si articole despre coaching, incepusem sa citesc despre diversi coachi, despre activitatea lor, despre povesti de succes.


Ca paranteza, am invatat in ultimii 10-12 ani ca exista un sambure de adevar referitor la dorintele care devin la realitate. Practic, am acordat atentie procesului si am ajuns la concluzia ca sunt mecanisme foarte interesante care, odata declansate, chiar functioneaza, fie ca suflam in lumanarile de pe tort in timp ce ne punem dorinta, fie ca pur si simplu ne gandim ca ne dorim ceva si asteptam sa se intample.


Incheind paranteza, dorinta mea, venita de undeva din interior, fusese sa am un coach, pentru dezvoltare personala. Contextul din perioada aceea a fost inedit si inexplicabil, iar cu ocazia aceea am cunoscut un om extraordinar, care m-a fascinat din primul moment. Am ajuns sa lucram la un proiect ambitios impreuna si mai tarziu am aflat ca are o experienta de viata si profesionala exceptionale. I-am spus ca imi doresc sa-mi fie coach in drumul meu de dezvoltare personala. Ce a urmat, e dificil de exprimat in cuvinte, pentru ca practic m-am transformat, vazand cu ochii. In decurs de cateva luni am simtit cum am trecut pe o treapta superioara din multe puncte de vedere. Zambeam, radiam si in jurul meu parca se deschideau usi/ oportunitati una cate una.


Treptat, m-am format ca si coach organizational, m-am imbogatit cu experiente minunate alaturi de oameni minunati, m-am acreditat ca si coach, atat life coach, cat si executive coach, am deprins tehnici si metode variate si pe zi ce trece imi dau seama cat de important este sai ai pe cineva langa tine care sa te motiveze si sa te sustina, indiferent cat de auto-motivat si hotarat esti.


Practic, coach-ul este cel care te ajuta sa vezi perspective noi pentru lucrurile si situatiile cu care te confrunti; este cel care te sustine in atingerea obiectivului tau, chiar si atunci cand crezi ca nu mai ai resurse suficiente pentru a reusi.


Am convingerea ca in fiecare dintre noi exista un rezervor imens de motivatie si resurse necesare pentru a reusi! Fiecare om cauta drumul sau catre starea de bine si fericire si are tot ce ii este necesar pentru reusita! Secretul transformarii dorintei in realitate il detinem fiecare dintre noi, chiar daca poate nu ne dam seama constient de acest lucru.

Conform ICF (International Coaching Federation), coachingul este un proces creativ si provocator, de parteneriat intre coach si client, prin care potentialul clientului este maximizat pentru atingerea obiectivelor.

Cu alte cuvinte, totul se rezuma la ceea ce iti doresti, ca om, in primul rand. Este atat de simplu, pentru ca motivatia pentru lucrurile pe care le facem in viata noastra este aceea de a ne face sa ne simtim bine. Cand oferim catre ceilalti, ne simtim bine. Cand ii ajutam pe cei din jurul nostru, ne simtim bine. Cand avem o reusita, ne simtim bine. Aceasta pentru ca este in firea lucrurilor, sa ne simtim bine.


Prin coaching...

Prin coaching iti dai seama ce nu functioneaza, dar si ce poate fi mai bine.


Prin coaching iti dai seama ca daca incerci sa schimbi circumstantele exterioare pentru a schimba ceea ce simti, nu vei reusi.


Prin coaching iti dai seama ca lucrurile vin din interiorul tau si de aceea este extrem de important sa te cunosti bine pe tine.


Prin coaching iti dai seama cat de important este sa acorzi atentie emotiilor tale, sa le constientizezi.


Prin coaching iti dai seama ca daca luptam cu emotiile noastre sau daca incercam sa le negam, acestea devin un dusman al nostru, din ce in ce mai mare.


Prin coaching iti dai seama ca modul in care gandesti si felul in care te raportezi la lucrurile exterioare este unul dintre cele mai importante elemente la care trebuie sa acorzi atentie pentru a-ti fi bine.


Prin coaching iti dai seama care sunt cauzele care te impiedica sa rezolvi anumite probleme sau sa evoluezi. (
[Even if you are very good,] "Turns out there are numerous problems in making it on your own. You don't recognize the things that are standing your way, or if you do, you don't necessarily know how to fix them. And the result is that somewhere along the way, you stop improving." - Atul Gawande (Harvard Professor, General and Endocrine Surgeon and Best Selling Author))

Prin coaching iti dai seama care sunt gandurile si convingerile care te blocheaza in prezent si pentru viitor.


Toate acestea sunt valabile atat pentru tine, in mediul familial, in cercul de prieteni, in viata profesionala, cat si in contextul organizational, la locul de munca.

Coaching-ul iti ofera o oportunitate incredibila: aceea de a deveni constient de ceea ce simti, de cauze si oportunitati de a schimba lucrurile care nu iti plac sau nu iti fac bine, sau pe care pur si simplu ti le doresti diferite, mai bune ori la un alt nivel de performanta. Cum se realizeaza acest lucru? Este foarte simplu: coach-ul este ca o oglinda a ta, externa, care te ajuta sa privesti lucrurile si din alte perspective.


Atul Gawande (Harvard Professor, General and Endocrine Surgeon and Best Selling Author), vorbind intr-un eveniment despre experienta sa de beneficiar de coaching, spunea: "The coach is your external eyes and years, providing a more accurate picture of your reality. They [the coaches] are recognizing the fundamentals, are breaking your actions down and then helping you build them back again. I realized that the coaches were onto something profoundly important.  I think it's not just how good you are now. I think it's how good you're going to be that really matters".

Cea mai interesanta si provocatoare definitie pe care am gasit-o pentru coaching este cea data de Brooke Castillo: "It is the process of shifting your own perception with your own awareness that will create non-dependent freedom."


Bun venit in lumea coachingului!

Postări populare de pe acest blog

Incepe cu dreptul 2024, prin Leadership Personal

Leadership-ul personal vine dintr-un singur loc: DIN TINE! Cum stii acest lucru? Ei bine, pur si simplu stii! Mai mult decat atat - simti! Pentru ca leadership-ul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insati si de a fi liderul propriei tale vieti. sursa foto: pexels Cu alte cuvinte, este ca atunci cand conduci o masina: tu esti soferul, la volan, la pedale, esti in control, ai ales destinatia si drumul, stii pe unde vrei sa mergi si ai tot ce iti trebuie pentru a ajunge la destinatie. Unde iti doresti sa ajungi anul acesta? Care este destinatia ta? Cu alte cuvinte, unde iti doresti sa fii la sfarsitul anului care tocmai a inceput? Care sunt dorintele si obiectivele tale pentru anul acesta? Tu simti ca esti leaderul propriei tale vieti? Sau ai uneori impresia ca parca altcineva este "la volan"? Daca uneori stii sau simti ca este altcineva la volan in locul tau, fara voia ta, este momentul sa constientizezi acest lucru si sa te gandesti daca vrei sa mergi pe drumul l

Cum aduci dorintele in realitate

Iata cei 3 pasi pentru a transforma dorintele in realitate: 1. Atribuie un deadline pentru #dorinta ta. O dorinta cu un deadline devine #obiectiv 2. Stabileste pasii necesari pentru atingerea obiectivului tau. Un obiectiv desfasurat pe pasi devine un #plan 3. Incepe #actiuni concrete pentru planul tau! Odata ce are actiuni concrete, planul tau aduce incet-incet, dorinta in #realitate Nu uita! Totul este posibil! Inspiratie si consecventa iti doresc! Cu drag, Irina

Me, myself and I

Mi-a fost lansata povocarea de a face o scurta prezentare despre mine, in scris. E bine-venita o astfel de initiativa din cand in cand, mai ales cand anumite variabile din ecosistemul nostru se schimba. Iata rezultatul meu: I believe that inside each of us there is a huge potential to succeed and we have the necessary resources to achieve our goals towards success. Sometimes, our intenal resources are not used to their full potential, either because we are not fully aware of them, or because we look in the wrong direction. I support individuals in evolving towards their full potential and reaching their goals, by mentoring and coaching, CV/ resume review, personal branding and career development. I support all-sized oganizations in implementing and maintaining management systems, through advisory services, business consultancy, business continuity, risk management, crisis management, coaching, training. One of my passions is to support young managers and management professionals to def