Treceți la conținutul principal

Alegand un nou job

 Fie ca esti in cautarea unui nou job din dorinta de a face o schimbare, fie ca ai finalizat o etapa si cauti un nou inceput, alegerea unui nou loc de munca este un pas important - atat pentru tine, in parcursul vietii si al activitatii profesionale, dar si pentru compania care este in cautarea persoanei care sa poata contribui cu succes la indeplinirea obiectivelor de business.

Tu ce ai in vedere cand alegi unjob?

Cu siguranta in primul rand te gandesti la ce esti bun/ ce ai putea face bine, avand in vedere cunostintele teoretice si practice, dar si experienta anterioara.

Pobabil ca asteptarile salariale sunt un alt aspect important.

Poate ai si facut o mica documentare despre companie inainte sa aplici la job sau imediat ce ai fost invitat la interviu.

Dar ai in vedere si potentialul pe care il ai si pe care iti doresti sa il dezvolti in viitor?

Sursa foto: hbr.org

Ai in vedere si directia catre care doresti sa te indepti in continuare?

Iei in calcul eventualele oportunitati de care ai putea beneficia alegand un job sau altul?

Sursa foto: forbes.com

Dar la gradul de potrivire cu jobul respectiv, te gandesti?

Pe langa indeplinirea criteriilor specificate in anuntul de angajare, respectiv cerintele si asteptarile angajatorului vis-a-vis de competente si abilitati, recomandarea mea este sa ai in vedere si aspectele care tin de felul tau de a fi si de modul in care te "vezi" sau nu desfasurand activitatile la jobul respectiv. Spre exemplu, te invit sa te gandesti la nivelul de energie pe care il ai, daca esti mai mult o persoana statica sau mai degraba iti plac activitatile dinamice. Oare ce performanta ai avea, ca persoana extrovertita si foarte dinamica, careia ii place sa fie in permanenta in miscare, la un job ce presupune activitati zilnice de rutina? Sau, fiind mai degraba o persoana comoda, cu multa experienta, care se simte bine desfasurand activitati de birou linistite si intr-o rutina zilnica, cum crezi ca te-ai descurca la un job in care angajatorul are asteptari de a introduce elemente noi, proiecte, initiative de schimbare, mizand pe experienta ta bogata din trecut?

Probabil ca atunci cand mergi la interviul de angajare intervine si acel ceva interior care iti da un impuls mai mult pozitiv sau mai mult negativ, dupa caz, fara chiar sa constientizezi, poate. Cu toate acestea, te invit sa te gandesti in avans si dincolo de cerintele jobului. Te invit sa creezi un parteneriat cu recrutorul inca de la primele interactiuni cu acesta, prin telefon. In momentul in care ai ocazia sa adresezi intrebari referitoare la job, nu ezita sa intrebi ce consideri ca a fi relevant pentru tine inainte sa iei o decizie privind pasii urmatori. Chiar daca decizia finala nu este la recrutor, el este cel care faciliteaza, atat pentru tine, cat si pentru angajator gasirea solutiei optime pornind de la aplicarea ta la job. Un recrutor bun iti va oferi feedback dincolo de cerintele scrise ale jobului.

Fie ca ai incercat sa constientizezi fiecare pas din procesul de aplicare la job, selectie, inteviuri, analiza a ofertei si ceilalti pasi pana la angajare, fie ca pur si simplu lucreaza destinul, raspunzand la o serie de dorinte pe care ti le-ai pus de-a lungul timpului oferindu-ti diverse oportunitati pe care sa le ai in vedere, te invit pe tine, cititor, sa aloci timp pentru auto-cunoastere si constientizare a valorilor, a  punctelor forte si a celor slabe, dar si a directiei in care doresti sa te indrepti din punct de vedere personal si profesional. Poti opta si pentru instrumente, metode si tehnici din sfera dezvoltarii personale, coaching sau self-coaching, care sa te sustina in pasii pe care ii faci spre auto-cunoastere si performanta. In felul acesta, poti beneficia la maxim de fiecare interactiune pe care o ai in alegerea unui nou job.

Poti privi fiecare oportunitate de nou job ca pe un tren care trece prin statia in care te afli in acel moment. Daca esti pregatit si trenul se indreapta in directia pe care ti-o doresti, urca! Daca trenul se indreapta in alta directie fata de cea dorita de tine, lasa-l sa treaca! Daca trenul nu opreste in statie, poate inca nu e momentul pentru tine, insa este o invitatie a destinului sa constientizezi pe ce anume mai ai de lucrat pana soseste umatorul tren.

Cu drag, mult succes!

Irina


Later edit: articolul a fost publicat de StartUp Career si il regasiti aici: https://startupcareer.ro/alegand-un-nou-job/ 


Postări populare de pe acest blog

Incepe cu dreptul 2024, prin Leadership Personal

Leadership-ul personal vine dintr-un singur loc: DIN TINE! Cum stii acest lucru? Ei bine, pur si simplu stii! Mai mult decat atat - simti! Pentru ca leadership-ul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insati si de a fi liderul propriei tale vieti. sursa foto: pexels Cu alte cuvinte, este ca atunci cand conduci o masina: tu esti soferul, la volan, la pedale, esti in control, ai ales destinatia si drumul, stii pe unde vrei sa mergi si ai tot ce iti trebuie pentru a ajunge la destinatie. Unde iti doresti sa ajungi anul acesta? Care este destinatia ta? Cu alte cuvinte, unde iti doresti sa fii la sfarsitul anului care tocmai a inceput? Care sunt dorintele si obiectivele tale pentru anul acesta? Tu simti ca esti leaderul propriei tale vieti? Sau ai uneori impresia ca parca altcineva este "la volan"? Daca uneori stii sau simti ca este altcineva la volan in locul tau, fara voia ta, este momentul sa constientizezi acest lucru si sa te gandesti daca vrei sa mergi pe drumul l

Cum aduci dorintele in realitate

Iata cei 3 pasi pentru a transforma dorintele in realitate: 1. Atribuie un deadline pentru #dorinta ta. O dorinta cu un deadline devine #obiectiv 2. Stabileste pasii necesari pentru atingerea obiectivului tau. Un obiectiv desfasurat pe pasi devine un #plan 3. Incepe #actiuni concrete pentru planul tau! Odata ce are actiuni concrete, planul tau aduce incet-incet, dorinta in #realitate Nu uita! Totul este posibil! Inspiratie si consecventa iti doresc! Cu drag, Irina

Primul exercitiu de Blackout in Romania

Exercitiul de blackout de 72h din perioada 18-21 noiembrie 2022 este primul de acest tip in Romania si se va realiza la Medias. A fost anuntat foarte din scurt si inca nu este foarte mediatizat. Cu siguranta va fi in perioada urmatoare, cand se va si emite un ghid pentru indrumarea populatiei, conform primelor comunicate facute in mass-media. sursa foto: pexels.com Blackout este un termen utilizat in limba engleza, care se refera la un scenariu ce presupune intreruperea alimentarii cu energie electrica si gaze naturale din diverse motive, pe o anumita perioada de timp. In mod evident, acest scenariu are un impact asupra populatiei si asupra mediului de business. Pentru a raspunde acestui scenariu cu efect de intrerupere a activitatii/ a business-ului, este necesar sa existe pregatire si antrenament la nivelul companiilor si al organizatiilor, pentru ca impactul si pierderile (financiare, reputatie, neconformare fata de cerintele reglementare etc) generate sa fie cat mai mici, iar resta