Treceți la conținutul principal

Alegand un nou job

 Fie ca esti in cautarea unui nou job din dorinta de a face o schimbare, fie ca ai finalizat o etapa si cauti un nou inceput, alegerea unui nou loc de munca este un pas important - atat pentru tine, in parcursul vietii si al activitatii profesionale, dar si pentru compania care este in cautarea persoanei care sa poata contribui cu succes la indeplinirea obiectivelor de business.

Tu ce ai in vedere cand alegi unjob?

Cu siguranta in primul rand te gandesti la ce esti bun/ ce ai putea face bine, avand in vedere cunostintele teoretice si practice, dar si experienta anterioara.

Pobabil ca asteptarile salariale sunt un alt aspect important.

Poate ai si facut o mica documentare despre companie inainte sa aplici la job sau imediat ce ai fost invitat la interviu.

Dar ai in vedere si potentialul pe care il ai si pe care iti doresti sa il dezvolti in viitor?

Sursa foto: hbr.org

Ai in vedere si directia catre care doresti sa te indepti in continuare?

Iei in calcul eventualele oportunitati de care ai putea beneficia alegand un job sau altul?

Sursa foto: forbes.com

Dar la gradul de potrivire cu jobul respectiv, te gandesti?

Pe langa indeplinirea criteriilor specificate in anuntul de angajare, respectiv cerintele si asteptarile angajatorului vis-a-vis de competente si abilitati, recomandarea mea este sa ai in vedere si aspectele care tin de felul tau de a fi si de modul in care te "vezi" sau nu desfasurand activitatile la jobul respectiv. Spre exemplu, te invit sa te gandesti la nivelul de energie pe care il ai, daca esti mai mult o persoana statica sau mai degraba iti plac activitatile dinamice. Oare ce performanta ai avea, ca persoana extrovertita si foarte dinamica, careia ii place sa fie in permanenta in miscare, la un job ce presupune activitati zilnice de rutina? Sau, fiind mai degraba o persoana comoda, cu multa experienta, care se simte bine desfasurand activitati de birou linistite si intr-o rutina zilnica, cum crezi ca te-ai descurca la un job in care angajatorul are asteptari de a introduce elemente noi, proiecte, initiative de schimbare, mizand pe experienta ta bogata din trecut?

Probabil ca atunci cand mergi la interviul de angajare intervine si acel ceva interior care iti da un impuls mai mult pozitiv sau mai mult negativ, dupa caz, fara chiar sa constientizezi, poate. Cu toate acestea, te invit sa te gandesti in avans si dincolo de cerintele jobului. Te invit sa creezi un parteneriat cu recrutorul inca de la primele interactiuni cu acesta, prin telefon. In momentul in care ai ocazia sa adresezi intrebari referitoare la job, nu ezita sa intrebi ce consideri ca a fi relevant pentru tine inainte sa iei o decizie privind pasii urmatori. Chiar daca decizia finala nu este la recrutor, el este cel care faciliteaza, atat pentru tine, cat si pentru angajator gasirea solutiei optime pornind de la aplicarea ta la job. Un recrutor bun iti va oferi feedback dincolo de cerintele scrise ale jobului.

Fie ca ai incercat sa constientizezi fiecare pas din procesul de aplicare la job, selectie, inteviuri, analiza a ofertei si ceilalti pasi pana la angajare, fie ca pur si simplu lucreaza destinul, raspunzand la o serie de dorinte pe care ti le-ai pus de-a lungul timpului oferindu-ti diverse oportunitati pe care sa le ai in vedere, te invit pe tine, cititor, sa aloci timp pentru auto-cunoastere si constientizare a valorilor, a  punctelor forte si a celor slabe, dar si a directiei in care doresti sa te indrepti din punct de vedere personal si profesional. Poti opta si pentru instrumente, metode si tehnici din sfera dezvoltarii personale, coaching sau self-coaching, care sa te sustina in pasii pe care ii faci spre auto-cunoastere si performanta. In felul acesta, poti beneficia la maxim de fiecare interactiune pe care o ai in alegerea unui nou job.

Poti privi fiecare oportunitate de nou job ca pe un tren care trece prin statia in care te afli in acel moment. Daca esti pregatit si trenul se indreapta in directia pe care ti-o doresti, urca! Daca trenul se indreapta in alta directie fata de cea dorita de tine, lasa-l sa treaca! Daca trenul nu opreste in statie, poate inca nu e momentul pentru tine, insa este o invitatie a destinului sa constientizezi pe ce anume mai ai de lucrat pana soseste umatorul tren.

Cu drag, mult succes!

Irina


Later edit: articolul a fost publicat de StartUp Career si il regasiti aici: https://startupcareer.ro/alegand-un-nou-job/ 


Postări populare de pe acest blog

Metoda Sandwich

Rolul feedback-ului este foarte important in ghidarea si indrumarea oamenilor din echipa. Ca tehnica, Metoda Sandwich este cea care asigura un cadru prietenos de a comunica un mesaj negativ, respectiv elemente de imbunatatit, si de a arata interlocutorului ca esti acolo pentru el, gata sa il sprijini, in primul rand cu o abordare pozitiva si constructiva. Aceasta se refera la a imbraca mesajul negativ sau cu mesajul referitor la un potential de imbunatatire intr-un cadru pozitiv, alternand informatiile pozitive si de apreciere, cu acest feedback negativ. Practic, mesajul negativ va fi prezentat dupa o introducere pozitiva, cu prezentarea unor aspecte bune, demne de laudat, de exemplu ce a mers bine, ce este ok, ce este pe traiectoria corecta, eventual cuvinte de lauda la adresa interlocutorului. De asemenea, dupa prezentarea feedback-ului de imbunatatire, vei prezenta din nou cateva aspecte pozitive, eventual o propunere de plan de actiune, vei arata beneficiile si avantajele corectari...

Puritate

Din pacate se afla in apropiere oameni de o un egoism si o josnicie greu de imaginat si de intalnit, care supravietuiesc strivindu-i pe altii din placere in strigate care mocnesc a ura si invidie, din cauza carora multe lucruri stagneaza iar oamenii de valoare fug mancand pamantul indata ce realizeaza mocirla lipicioasa. Din cand in cand se aseaza ingerasul pe umar si imi arata raza mea de soare. Un weekend linistitor, bine-venit, de conectare la firescul natural al lucrurilor, la natura, la energiile datatoare de viata si intelepciune.  Pare o farama de covrigel, un X creat in joaca, apoi altul... dar pentru mine este un dar nepretuit - iubirea nesfarsita primita din puritatea copilariei. Sunt profund recunoscatoare pentru tot si mai ales pentru astfel de momente luminate! O saptamana cu intelepciune! 

Over and over again...

Cuvinte cu intelepciune: "Good times create weak people Weak people create bad times Bad times create strong people Strong people create good times This is the history of the world over and over again..." ... OVER AND OVER AGAIN ... photo source: shutterstock Va invit, ca de obicei, sa reflectati... Cu drag, Irina