Exercitiul de blackout de 72h din perioada 18-21 noiembrie 2022 este primul de acest tip in Romania si se va realiza la Medias. A fost anuntat foarte din scurt si inca nu este foarte mediatizat. Cu siguranta va fi in perioada urmatoare, cand se va si emite un ghid pentru indrumarea populatiei, conform primelor comunicate facute in mass-media.
Blackout este un termen utilizat in limba engleza, care se refera la un scenariu ce presupune intreruperea alimentarii cu energie electrica si gaze naturale din diverse motive, pe o anumita perioada de timp. In mod evident, acest scenariu are un impact asupra populatiei si asupra mediului de business.
Pentru a raspunde acestui scenariu cu efect de intrerupere a activitatii/ a business-ului, este necesar sa existe pregatire si antrenament la nivelul companiilor si al organizatiilor, pentru ca impactul si pierderile (financiare, reputatie, neconformare fata de cerintele reglementare etc) generate sa fie cat mai mici, iar restaurarea proceselor critice sa se faca intr-un timp cat mai mic, prestabilit. Aceste elemente sunt cuprinse in cerinte europene, precum si in reglementari la nivel national, pentru institutiile publice si pentru tipuri de companii, de exemplu cele din industria de asigurari, bancile, procesatorii de plati, furnizorii de utilitati, si multi altii. Am scris un articol introductiv referitor la Business Continuity Management intr-o postare anterioara, aici, care a fost publicata aici.
Impreuna cu echipa Rethink BCM, parte a grupului BC Consulting Group, sprijinim mediul de afaceri, institutiile publice si organizatiile cu servicii de top de consultanta, software si training, pentru implementarea, evaluarea, mentinerea sistemului de continuitate a activitatii in conformitate cu standardul ISO 22301 Business Continuity Management (RO: Managementul continuitatii activitatii). Prin intermediul solutiei software de GRC pe care o dezvoltam in centrul nostru de excelenta din Bucuresti, facilitam digitalizarea si optimizarea proceselor de management, respectiv, managementul riscului, managementul continuitatii activitatii, managementul crizei.
Cu ocazia acestui exercitiu de blackout se aduce constientizare in randul populatiei si in mediul de afaceri privind importanta cunoasterii actiunilor ce trebuie/ este recomandat a fi intreprinse in eventualitatea activarii unui scenariu real de blackout, iar pentru companii si organizatii importanta de a-si implementa procesele si planuri adecvate de continuitate a activitatii in avans, in perioade de activitate operationala.
In zilele urmatoare voi prezenta mai multe elemente pe aceasta tematica de continuitate a activitatii si va invit sa ma urmariti aici pe blog si pe LinkedIn si sa urmariti si pagina Rethink Business Continuity Management si sa va alaturati comunitatii pe LinkedIn.
Cu drag,
Irina