Treceți la conținutul principal

Pandemie si Cuvinte cheie

Cu totii suntem prinsi ca intr-o capcana... O capcana a lumii, o capcana a timpului.
Suntem in plina pandemie, generata de noul coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19)... si o vom invinge! Am increderea ca vom iesi invingatori din aceasta situatie, cu victorii in mai multe arii.



Trecem printr-o perioada aparte. Parca totul a trebuit sa se schimbe brusc, lucrurile nu mai sunt cum le stiam sau cum vroiam sa le vedem si nu se mai desfasoara ca inainte. Pe de o parte este necesar sa tinem putin lumea in loc, oprind diverse activitati sociale si tipuri de institutii precum teatre, cinema, restaurante, cabinete stomatogice, parcuri, turism etc, iar pe de alta parte lucrurile se desfasoara cu o viteza fantastica, daca ne gandim la masurile luate de companii pentru a se adapta in vederea asigurarii unui mediu sigur pentru sanatatea angajatilor, la proiecte de creare prototipuri pentru viziere, echipamente, ventilatoare pentru cazurile grave, demersuri de a vindeca cat mai repede oamenii infectati, la viteza cu care circula stirile si datele numerice pentru statistici, la viteza cu care se iau decizii la nivel de conducere a statelor si autoritati si lista poate continua.

Gandindu-ne ca aceasta este o etapa de trecere, o experienta de depasit, cu siguranta lumea si timpul care urmeaza nu vor mai fi la fel!

Este vremea pentru #solidaritate. Ne dam seama azi mai mult ca oricand, cat de asemanatori suntem noi oamenii indiferent de religie, cultura, continent! Vremurile grele ii unesc pe oameni in ganduri, grija si compasiune, si le reamintesc cat de mici suntem in fata neprevazutului.
In urma cu 2 zile, pe 27 martie, Papa Francisc s-a rugat pentru intreaga omenire. Am vazut cu aceasta ocazie imagini impresionante. Strazile goale, piata din care a vorbit Papa - altadata plina, era acun goala. Totodata, natura raspundea si ea cu ploaie, parca ghidandu-i pe oameni sa stea in case si sa limiteze contactul social. Este vremea pentru #rugaciune si #introspectie, este vremea sa pasim catre interiorul nostru si sa ne regasim.

Este vremea pentru #medicina Acum mai mult ca oricand ne dorim sa se gaseasca cat mai repede tratamentul eficace pentru COVID-19 si vaccinul potrivit.

Este vremea #productiei si a #agriculturii la noi in tara. Sa trecem de la stadiul de preponderent consumator la cel de producator. Sa ne amintim vremea cand Romania era granarul Europei si sa revenim la  o perioada infloritoare pentru productie in toate domeniile. Am vazut zilele trecute cum Farmec si-a adaptat imediat productia si a inceput sa produca dezinfectant pentru maini, am vazut cum fostul Oltchim a inceput sa produca divesi dezinfectanti, am vazut cum mici producatori au inceput sa creeze masti facilale schimband situatia de stoc 0 la stocuri pozitive in magazine si platforme de vanzare online, am vazut cum tineri studenti au creat prototipul pentru viziere, trecand rapid catre stadiul de productie si donatii pdntru sistemul sanitar, am vazut cum Armata a omologat si s-a inceput productia romaneasca pentru primele izolete.

Este vremea #constientizarii - a valorilor si a punctelor forte, a ceeace suntem, a ceeace este cu adevarat important pentru fiecare dintre noi dar si pentru noi impreuna. Desi noi suntem aceiasi, noi insine, poate ca este bine-venita mai multa autocunoastere. Unii poate mai lucizi, altii poate mai confuzi, insa cu siguranta cu totii suntem putin mai constienti de valorile noastre si de lucrurile care conteaza pentru fiecare dintre noi si ce ne dorim si mai ales ce nu ne dorim pentru viitor.

Este vremea #vitezei. A vitezei de reactie, a vitezei de raspuns la evolutia lucrurilor. Am vazut cum armata a ridicat un spitalul mobil in incinta Ana Aslan in doar 5 zile. Am vazut cum de la o zi la alta se ofera tot mai multi voluntari pentru a asigura persoanelor in varsta, persoanelor aflate in izolare si a altor persoane in diverse situatii, alimentele necesare. Am vazut cum lucrurile evolueaza rapid. Masurile de preventie si raspuns este necesar sa fie luate rapid si cu agilitate.

Este vremea sa realizam necesitatea planificarii continuitatii activitatii in cat mai multe domenii de activitate, pe baza principiilor si a metodelor specifice, nu doar in domenii cu reglementari in acest sens. #Business Continuity ar trebui sa fie esential in orice activitate si companie, cu pregatire si constientizare a diverselor scenarii care ar putea conduce la intreruperea activitatii. Face parte din pregatirea pe care o simtim azi necesara in activitatea noastra profesionala.

Este vremea pentru #tehnologie si #inovatie. Sa ne reamintim importanta cercetarii si a dezvoltarii nu doar in domeniul militar. Ne dam seama in aceste zile sa ne amintim de specialistii nostri si de importanta #educatiei si a existentei unui sistem educational performant, care sa pregateasca specialisti, cercetatori, oameni de stiinta. Este vremea sa revedem cu ochi lucizi invatamantul si cum dorim sa fie pregatiti copii si nepotii nostri. Peste nu mult timp vom vedea cum #inteligenta artificiala va schimba perspectiva si regulile jocului in multe domenii de activitate. Ne-am dat seama zilele acestea, mai mult ca oricand, de importanta colectarii datelor si de rolul prelucrarii statistice. A fost esential chiar pentru planificarea pasilor urmatori prin scenariile prezentate de autoritati si este deosebit de important si linistitir sa vedem cum ij celelalte zone ale lumii ne dam seama din evolutia numerica, cum epidemia este in curs de a fi combatuta in zonele unde a inceput mai devreme.

Este vremea pentru #responsabilitate. Responsabilitate sociala, grija fata de noi insine si mai ales grija fata de ceilalti. Sa ne amintim si sa pretuim comunitatile acolo unde mai exista, in mediul rural sau in localitatile mici. Sa ne gandim ca si in orasele mari sa pretuim si sa conturam mai mult conceptul de comunitate, intorcandu-ne catre oameni, principii de convietuire si respect reciproc. Generatiile ce acum sunt parintii, bunicii, strabunicii nostri au vazut mai mult ca noi puterea comunitatilor si modul in care lucrurile se auto-regleaza acolo unde oamenii sunt in stransa legatura. Sa ne gandim de exemplu in mediul rural, in urma cu 20-30 de ani, cand daca cineva iesea pe ulita satului uitand sa dea buna ziua, imediat era in discutie pentru cei din jur pentru comportamentul sau.

Este vremea pentru #schimbare, #adaptare, #agilitate. In companii mari si corporatii acestia sunt termeni uzuali, pe buzele tuturor angajatilor. Oamenii participa la traininguri privind managementul schimbarii si agilitate. Ei bine, intr-o situatie precum aceasta, schimbarea este inevitabila, iar timpul de raspuns in adaptarea permanenta la situatie este esential, chiar critic.

Este vremea #recunostintei pentru ceeace suntem si ce avem. Este vremea pentru fiecare dintre noi si pentru toti, unitari!

Si lista poate  continua... iar cele mentionate nu au pretentia de a epuiza subiectul nici pe departe...
Cu siguranta lumea nu va mai fi la fel dupa aceasta grea incercare.

Sanatate si rabdare tuturor!

Postări populare de pe acest blog

Incepe cu dreptul 2024, prin Leadership Personal

Leadership-ul personal vine dintr-un singur loc: DIN TINE! Cum stii acest lucru? Ei bine, pur si simplu stii! Mai mult decat atat - simti! Pentru ca leadership-ul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insati si de a fi liderul propriei tale vieti. sursa foto: pexels Cu alte cuvinte, este ca atunci cand conduci o masina: tu esti soferul, la volan, la pedale, esti in control, ai ales destinatia si drumul, stii pe unde vrei sa mergi si ai tot ce iti trebuie pentru a ajunge la destinatie. Unde iti doresti sa ajungi anul acesta? Care este destinatia ta? Cu alte cuvinte, unde iti doresti sa fii la sfarsitul anului care tocmai a inceput? Care sunt dorintele si obiectivele tale pentru anul acesta? Tu simti ca esti leaderul propriei tale vieti? Sau ai uneori impresia ca parca altcineva este "la volan"? Daca uneori stii sau simti ca este altcineva la volan in locul tau, fara voia ta, este momentul sa constientizezi acest lucru si sa te gandesti daca vrei sa mergi pe drumul l

Cum aduci dorintele in realitate

Iata cei 3 pasi pentru a transforma dorintele in realitate: 1. Atribuie un deadline pentru #dorinta ta. O dorinta cu un deadline devine #obiectiv 2. Stabileste pasii necesari pentru atingerea obiectivului tau. Un obiectiv desfasurat pe pasi devine un #plan 3. Incepe #actiuni concrete pentru planul tau! Odata ce are actiuni concrete, planul tau aduce incet-incet, dorinta in #realitate Nu uita! Totul este posibil! Inspiratie si consecventa iti doresc! Cu drag, Irina

Me, myself and I

Mi-a fost lansata povocarea de a face o scurta prezentare despre mine, in scris. E bine-venita o astfel de initiativa din cand in cand, mai ales cand anumite variabile din ecosistemul nostru se schimba. Iata rezultatul meu: I believe that inside each of us there is a huge potential to succeed and we have the necessary resources to achieve our goals towards success. Sometimes, our intenal resources are not used to their full potential, either because we are not fully aware of them, or because we look in the wrong direction. I support individuals in evolving towards their full potential and reaching their goals, by mentoring and coaching, CV/ resume review, personal branding and career development. I support all-sized oganizations in implementing and maintaining management systems, through advisory services, business consultancy, business continuity, risk management, crisis management, coaching, training. One of my passions is to support young managers and management professionals to def