Treceți la conținutul principal

Tu cum simti cultura organizationala?


Ma gandesc cu drag la companiile in care am lucrat si cu care am colaborat in decursul timpului... Fiecare are un istoric, o identitate proprie, o dinamica specifica.

Ce le aseamana?
Ce le diferentiaza?
Cum ne raportam fiecare dintre noi, la organizatia in care lucram?

Cred cu tarie faptul ca autenticitatea fiecarei companii este data de oamenii care lucreaza in cadrul acesteia, de fiecare, individual, dar mai ales de ei colaborand in si intre echipe. Totodata, experientele anterioare, reusitele si provocarile din cadrul organizatiei, precum si acea "legacy" care se transfera din trecut au o oarecare influenta asupra ceea ce este organizatia in prezent.

La randul sau, conducerea are rolul sau, coordonatorii echipelor, dar mai ales leaderii, fie ei formali sau informali, determina ceva-ul acela care face organizatia sa fie intr-un fel si nu in altul, la un anumit moment in timp.

Dar ce inseamna "organizatia sa fie intr-un anumit fel"?
Organizatia exista prin angajatii sai, prin oamenii care contribuie la "felul de a fi" al organizatiei, deci prin Cultura Organizationala.

In limba engleza, ar fi pe scurt, cam asa:

"Company culture is how people behave when nobody is watching"

Cultura organizationala este nu cea declarata si regulile din regulamentul intern sau de prin alte documente si reglementari interne, ci mai ales cea construita, implementata in mod real, traita, simtita si perceputa de fiecare si de toti angajatii sai laolalta.

Tu cum simti cultura organizationala a companiei tale?
Cum contribui la aceasta?
Cum ti-ar placea "sa fie" lucrurile si ce poti face in acest sens?

Bucura-te de momentul in care reflectezi la aceste intrebari, indiferent daca esti coordonator, manager sau membru al echipei!

In ultimii ani am inteles ca minunile exista si in cadrul organizatiilor!

Cum te pot ajuta sa construiesti o minune in compania ta? Prin coaching organizational, una din pasiunile mele cele mai apropiate de suflet!

Cu drag,
Irina

Postări populare de pe acest blog

Metoda Sandwich

Rolul feedback-ului este foarte important in ghidarea si indrumarea oamenilor din echipa. Ca tehnica, Metoda Sandwich este cea care asigura un cadru prietenos de a comunica un mesaj negativ, respectiv elemente de imbunatatit, si de a arata interlocutorului ca esti acolo pentru el, gata sa il sprijini, in primul rand cu o abordare pozitiva si constructiva. Aceasta se refera la a imbraca mesajul negativ sau cu mesajul referitor la un potential de imbunatatire intr-un cadru pozitiv, alternand informatiile pozitive si de apreciere, cu acest feedback negativ. Practic, mesajul negativ va fi prezentat dupa o introducere pozitiva, cu prezentarea unor aspecte bune, demne de laudat, de exemplu ce a mers bine, ce este ok, ce este pe traiectoria corecta, eventual cuvinte de lauda la adresa interlocutorului. De asemenea, dupa prezentarea feedback-ului de imbunatatire, vei prezenta din nou cateva aspecte pozitive, eventual o propunere de plan de actiune, vei arata beneficiile si avantajele corectari...

Puritate

Din pacate se afla in apropiere oameni de o un egoism si o josnicie greu de imaginat si de intalnit, care supravietuiesc strivindu-i pe altii din placere in strigate care mocnesc a ura si invidie, din cauza carora multe lucruri stagneaza iar oamenii de valoare fug mancand pamantul indata ce realizeaza mocirla lipicioasa. Din cand in cand se aseaza ingerasul pe umar si imi arata raza mea de soare. Un weekend linistitor, bine-venit, de conectare la firescul natural al lucrurilor, la natura, la energiile datatoare de viata si intelepciune.  Pare o farama de covrigel, un X creat in joaca, apoi altul... dar pentru mine este un dar nepretuit - iubirea nesfarsita primita din puritatea copilariei. Sunt profund recunoscatoare pentru tot si mai ales pentru astfel de momente luminate! O saptamana cu intelepciune! 

Over and over again...

Cuvinte cu intelepciune: "Good times create weak people Weak people create bad times Bad times create strong people Strong people create good times This is the history of the world over and over again..." ... OVER AND OVER AGAIN ... photo source: shutterstock Va invit, ca de obicei, sa reflectati... Cu drag, Irina